نقش ژن خاموش کننده ی سیگنال اپوپتوز در ایمونوتراپی سرطان سینه و ملانوما
محققان موسسه جان هاپکینز در تحقیقاتی ثابت کردهاند که ژن مسئول خاموش کردن سیگنال آپوپتوز میتواند در سرطانهای سینه و ملانوما باعث مقاومت به ایمونوتراپی شود.
🔹طبق آمار فقط 20-30 درصد بیماران سرطانی به داروهایی که جهت تحریک و فعال سازی سیستم ایمنی به آنها داده میشود پاسخ مثبت میدهند. یکی از دلایل این امر مکانسیمهای مختلفی است که سلولهای سرطانی برای فرار از سیستم ایمنی دارند. یکی از این مکانیسمها که در سال 2018 کشف شده است مکانیسمی است که با هیپوکسی و کمبود اکسیژن فعال می شود و توسط فاکتور های رونویسی HIF1 و HIF2 اعمال اثر میکند.
🔹در این تحقیقات 325 ژن انسانی که در سلولهای ملانومایی بیان بیش از حد داشتهاند و با فرار از سیستم ایمنی مرتبط بودهاند شناسایی شدند. سپس محققان مشاهده کردند که 38 مورد از این ژنها توسط فاکتور HIF1 رونویسی میشوند. که یکی از آنها BIRC2 است. بیان بیش از حد ژن BIRC2 در 40 درصد سرطانهای سینه، مخصوصا یکی از انواع مرگبار به نام triple negative اتفاق میافتد.
🔹سپس تیم تحقیقاتی سلولهای تومور سینه و ملانومای بدون ژن BIRC2 را به موش تزریق کردند و مشاهده شد که تومور در عرض 3-4 هفته تشکیل میشود در حالی که در حالت عادی و در حضور ژن BIRC2 این روند حدود 2 هفته طول میکشد. همچنین مشاهده شد که در تومورهایی که ژن BIRC2 را ندارند، سلولهای ایمنی بیشتری تجمع یافتهاند.
🔹در نتیجه این فرضیه به وجود آمد که ژن BIRC2 با سرکوب عملیات سیستم ایمنی علیه تومور، سرعت رشد آن را افزایش میدهد. برای بررسی این فرضیه، سلولهای توموری بدون BIRC2 را به موش فاقد سیستم ایمنی تزریق کردند و سرعت رشد تومور همانند شرایط عادی 2 هفته بود.
🔹برای بررسی دقیقتر نقش ژن BIRC2 در مقاومت به ایمونوتراپی، آزمایشهای بیشتری انجام شدند. در این آزمایشها به موشهای دارای سرطان سینه و ملانوما داروهای تایید شدهی FDA برای سرطانها داده شد و مشاهده شد که این داروها در موشهای بدون ژن BIRC2 بسیار موثرتر هستند.
#بیوتکنولوژی
✍🏻به قلم: فرزانه خالقی
📚منبع: sciencedaily