🔴 چگونه نانوذرات ممکن است باعث گسترش بیماری سرطان شوند؟
🟠 اخیرا فناوری نانو به عنوان راهی برای درمان سرطان مطرح شده است. به عنوان مثال بعضی از محققان نانوذراتی از طلا را درست کردهاند که میتوانند سلولهای سرطانی را جستجو کرده و از درون از بین ببرند. برخی دیگر، از نانوکپسولها برای تحویل داروهای غلیظ استفاده میکنند و در این روش از اثرات جانبیای که در شیمیدرمانی مشاهده میشود، اثری نیست.
🟡 اما این نانوحاملها از چه چیزی ساخته شدهاند و آیا ممکن هست که این ذرات بجای توقف رشد سرطان، باعث کمک به گسترش آن گردند؟
دانشمندان معمولا از طلا، تیتانیوم دی اکساید، نقره و سیلیکون دی اکساید برای اهداف درمانی استفاده میکنند. محققان دانشگاه ملی سنگاپور پس از آزمایش روی چندین مدل سرطان پستان در جوندگان متوجه شدند که این نانومواد میتوانند با افزایش فاصلهی میان سلولهای رگهای خونی به سلولهای سرطانی اجازه دهند تا راحتتر به مکانهای جدید منتقل شوند.
آنها این پدیده را "نشتی اندوتلیال ناشی از نانو مواد" (NanoEL) نامیدند و در مقاله خود روشهای جدیدی را پیشنهاد نمودند تا در آن تولیدکنندگان دارو بتوانند از این کشف برای دستیابی به روشهای درمانی موثرتر برای سرطان و سایر بیماریها استفاده نمایند.
🟠 محققین دریافتند که NanoEL، سرعت حرکت سلولهای سرطانی را از محل تومور به مکانهای جدید افزایش میدهد.
دیوید لئونگ، یکی از محققین این مطالعه، معنی این نتایج را توضیح میدهد:« برای یک بیمار سرطانی، نتیجه مستقیم یافتههای ما این است که قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نانوذرات - برای مثال، از طریق فراوردههای روزانه یا آلاینده های محیطی – ممکن است باعث تسریع پیشرفت سرطان شوند حتی در صورتی که داروهای نانو نیز تجویز نشوند.
نانوذرات ممکن است در اغلب غذاهای فراوری شده یا محصولات آرایشی مانند کرمها و لوسیونها وجود داشته باشند.
لئونگ ادامه میدهد:« فعل و انفعالات بین این نانومواد و سیستمهای بیولوژیکی بدن باید هنگام طراحی و توسعه داروهای نانو سرطان مورد توجه قرار گیرند و بسیار مهم است تا از تحویل داروی ضد سرطان توسط نانوذرات و عدم تسریع ناخواسته سرعت رشد سرطان اطمینان حاصل شود».
🔴 نویسندگان این مطالعه همچنین توضیح میدهند که ما میتوانیم از این مکانیسم به نحوی استفاده کنیم تا دقیقا به نتیجه معکوس برسیم. آنها میگویند با افزایش فاصله میان سلولهای رگ، دسترسی داروهای شیمی درمانی به بافتهای آسیب دیده تسهیل میگردد و استفاده دقیق از مکانیسم NanoEL و مدت زمان محدود قرار گرفتن تومور در معرض نانوذرات به ما این توانایی را میدهد تا سلولهای سرطانی را قبل از گسترش مورد هدف قرار داده و از بین ببریم.
همچنین این محققین میگویند که از این یافتهها میتوان در سایر بیماریها نیز استفاده کرد. به طور مثال در فیبروز کبد که فاصله میان سلولهای اندوتلیال رگها کاهش مییابد میتوان با استفاده از این یافتهها این مشکل را برطرف نمود.
#نانوتکنولوژی
✍️به قلم: آیدین محمدی زنوز
📚منبع: medical news today ()