نشریه ی علمی - ترویجی حاوی

به همت دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مشهد

نشریه ی علمی - ترویجی حاوی

به همت دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مشهد

نشریه ی علمی - ترویجی حاوی

ما تعدادی دانشجوی جوان علوم پزشکی هستیم که در تلاشیم تا مباحث علمی را به زبان ساده و روان ترجمه کنیم.

طب اسلامی از دیدگاهی دیگر 🔺 (قسمت دوم)

پنجشنبه, ۱۰ مهر ۱۳۹۹، ۰۱:۰۴ ق.ظ

در بخش پیشین به دیدگاه‌های مختلف موجود پیرامون طب اسلامی اشاره کردیم و در این مطلب قصد موشکافی بیشتر دیدگاه اول بپردازیم.
همان گونه که گفته شد برخی صاحب نظران طب اسلامی را طب توسعه یافته در بستر تاریخ و جغرافیای اسلامی می‌دانند و در نتیجه‌ی آن بخش قابل توجهی از طب سنتی ایرانی را به این نام می‌خوانند.
برای مثال دکتر سید احمد امامی در مصاحبه ای از این تفکر حمایت کرده و حتی با تحلیلی مشابه استدلال موجود برای "فیلسوف اسلامی" نامیدن زکریا رازی با وجود انکار نبوت، وی را در زمره‌ی اطبای اسلامی به شمار می‌آورد.
همچنین افرادی چون ابن‌میمون که طبیبی یهودی بوده و در آندلس می‌زیسته نیز به دلیل فعالیت در دوره‌ی جنبش علمی بزرگ اسلامی در این دیدگاه به عنوان طبیب اسلامی نامیده می‌شود.
همچنین محمود خدادوست مدیرکل دفتر طب سنتی وزارت بهداشت ضمن تعریف طب اسلامی در مصاحبه با ایکنا می‌گوید: یک تعریف طب سنتی این است که بگوییم همان طب اسلامی است زیرا اوج شکوفایی طب سنتی ایرانی در دوران اسلامی بود و این امر به دوره تمدن اسلامی برگشته و همان طب اسلامی است.
در این طب که بخش قابل توجهی از محتوای آموزشی و پژوهشی مربوط به طب سنتی را پوشش می‌دهد از کتب قانون در طب ابن سینا، الحاوی زکریا رازی، طب ملکی علی ابن عباس اهوازی و ... به عنوان منابع دست اول استفاده می‌شود.
البته اشاره به این نکته نیز لازم و ضروری است که در اینجا نیز نمی‌توان طب اسلامی را مساوی با طب سنتی دانست چرا که دامنه ی طب سنتی به مراتب وسیع‌تر بوده و شامل طب موجود در چین و یونان از جمله طب سوزنی و ... نیز می‌باشد.
در این مکتب طبی، شاهد نگاهی کل گرایانه هستیم که علاوه بر امر درمان اهمیت ویژه‌ای به مقوله‌ی پیشگری می‌دهد و شاید بتوان مهم‌ترین تفاوت رویکرد بین طب سنتی و طب نوین را در همین امر دانست که برخلاف طب نوین که به شکل درمان علائم عمل می‌کند در طب سنتی اهمیت ویژه‌ای به درمان عامل بیماری داده می‌شود.
ذکر این نکته نیز لازم و ضروری است که نه طب سنتی نافی طب نوین است و نه طب نوین چنین تفکری مبنی بر نفی طب سنتی دارد و در واقع این دو خود را مکمل یکدیگر می‌دانند.
در واقع احیای طب سنتی (چه اسلامی – ایرانی و چه غیر از آن) می‌تواند در عین کاهش هزینه‌های درمان و مراقبت سلامت تا حد قابل توجهی سطح کمی و کیفی مراقبت‌های بهداشتی را افزایش دهد.
در قسمت بعد به دیدگاه جنجالی طب اسلامی به مثابه‌ی یک مکتب طبی کاملا مجزا یا به تعبیر دیگر طب الائمه خواهیم پرداخت.
با ما همراه باشید.

ادامه دارد ...

#علوم_انسانی

ما را در پیامرسان تلگرام دنبال کنید

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۹/۰۷/۱۰
نشریه حاوی

طب اسلامی

طب نوین

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی