طب اسلامی، خرافات و واقعیات
💉 طب اسلامی از دیدگاهی دیگر
🔺 (قسمت اول)
🔸مدتی است همهی ما با مقوله ای تحت عنوان طب اسلامی و یا طب روایی روبرو شدهایم که چه بسا حواشی فراوانی از تجویز روغن بنفشه تا سوزاندن کتاب طب داخلی هاریسون را با خود به همراه داشته است.
در این سلسله مطالب قصد داریم تا به چیستی طب سنتی و طب اسلامی پرداخته و با بیان تفاوتهای این دو و چالشهای موجود تا حدودی به شفافیت اندیشههای شما عزیزان بیفزاییم.
❔ شاید بتوان گفت اولین سوالی که در این مجال مطرح میشود آن است که طب اسلامی چیست؟
🔹 عده ای طب اسلامی را طبی میدانند که در تاریخ و جغرافیای اسلامی رشد یافته و بالنده گشته است گرچه پایه و اساس آن از پیش از اسلام بوده باشد.
برای نمونه دکتر محمود خدا دوست مدیر کل دفتر طب سنتی وزارت بهداشت در مصاحبه با ایکنا طب اسلامی را این گونه تعریف می کند:
«یک تعریف طب سنتی این است که بگوییم همان طب اسلامی است زیرا اوج شکوفایی طب سنتی ایرانی در دوران اسلامی بود و این امر به دوره تمدن اسلامی برگشته و همان طب اسلامی است.»
همچنین دکتر سید احمد امامی مدیر گروه داروسازی سنتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد طب اسلامی را طب پرورش یافته در جغرافیای اسلامی دانسته و از ابنمیمون یهودی نیز به عنوان یک طبیب اسلامی نام میبرد.
عده ای دیگر طب اسلامی را طبی برآمده از آیات و احادیث میدانند و به این امر اعتقاد دارند که با استفاده از احادیث موجود پیرامون مسائل طبی و بهداشتی میتوان یک نظام طبی کاملا جدید را بنا نهاد.
البته چندی است دیدگاهی جدید پیرامون طب اسلامی ایجاد شده است که در آن بیش از پرداختن به مسائل تکنیکی امر درمان به مسائل اندیشهای و بنیادی پزشکی از جمله اخلاق در پژوهشهای پزشکی، رابطهی پزشک و بیمار، حق حیات و ... با دیدگاه اسلامی پرداخته میشود.
در هفتههای آتی به تفکیک به هر یک از دیدگاههای فوق خواهیم پرداخت و به نقد آنها خواهیم نشست.
با ما همراه باشید؛ ادامه دارد...
#علوم_انسانی
✍🏻به قلم: مهدی یغمائی
#Medical_humanity
ما را در پیامرسان تلگرام دنبال کنید