امیدی تازه برای درمان قطعی ایدز
ایمونوتراپی با CAR T Cell دوگانه جدید، امیدی تازه برای درمان قطعی ایدز
این مطالعه توسط محققان دانشگاه هاروارد، MIT و موسسه MGH انجام شده و اخیرا در مجله Nature چاپ شده است.
🔴 ایدز یک بیماری اپیدمیک جهانی است که بیش از 35 میلیون نفر به آن مبتلا هستند. درمان فعلی این بیماری Antiretroviral therapy (ART)است، که بیماری را کنترل کرده و علائم و قابلیت انتقال آن را از بین میبرد. اما در این روش در صورت قطع دارو، بیماری دوباره پیشرفت میکند و میتواند همچنان مرگبار باشد. دلیل این امر وجود کپیهایی از ژنوم ویروس به صورت ذخیره در DNA سلولهای آلوده است. این ذخایر یکی از مشکلات اصلی در درمان قطعی ایدز هستند.
🔴 استفاده از CAR T Cell ها، یک روش ایمونوتراپی بسیار قوی است که در حال حاضر در درمان سرطان استفاده میشود. در این روش سلولهای T مهندسی میشوند تا گیرندههای خاصی (CAR) را بیان کنند و به این وسیله سلولهای مشخصی در بدن را شناسایی و علیه آنها پاسخ ایمنی ایجاد کنند.
🔴 محققان در این مطالعه تلاش کرده اند تا CAR T Cell هایی بسازند که برای سلولهای آلوده به ویروس HIV اختصاصی باشند. این سلولهایT باید بتوانند در بدن برای مدت نسبتا طولانی زنده بمانند، تولید مثل کنند، سلولهای آلوده را به سرعت حذف کنند و در عین حال خودشان به HIV آلوده نشوند. ( ویروس HIV در بدن به همین نوع از T Cell ها حمله میکند.)
برای محقق شدن این امر، ژن 3 پروتئین به ژنوم سلولهای T اضافه شده است. پروتئین C34-CXCR4 و دو گیرندهی CAR.
هر کدام از این گیرندهها CAR دارای یک CD4 است که به آن کمک میکند سلولهای آلوده به HIV را شناسایی کند و علاوه بر آن هر گیرندهی CAR دارای یک قسمت تحریکی است که ایجاد پاسخ میکند. قسمت تحریکی در اولین گیرنده، 4-1BB domain است که تقسیم سلولی را تحریک میکند و در دومین گیرنده، CD28 وجود دارد که باعث ایجاد پاسخ ایمنی میشود.
پروتئین C34-CXCR4 که در مطالعات قبلی کشف شده است، باعث مصونیت سلولهای T به ویروس HIV میشود.
🔴 بدین ترتیب CAR T Cell های دوگانهای تولید شدند که در صورت مواجهه با سلولهای آلوده به HIV تقسیم میشوند، پاسخ ایمنی ایجاد میکنند و خودشان آلوده نمیشوند. مطالعات روی موشهای مبتلا به ایدز نشان داده است که ایمونوتراپی با این CAR T Cell ها همراه با روش ART باعث سرکوب سریع ویروس و در نتیجه کاهش ذخایر آن در ژنوم میشود.
این نتایج میتواند نوید بخش دستیابی به یک درمان قطعی برای بیماری ایدز در آینده نزدیک باشد.
#بیوتکنولوژی
✍️ به قلم فرزانه خالقی
منبع: sciencedaily