نشریه ی علمی - ترویجی حاوی

به همت دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مشهد

نشریه ی علمی - ترویجی حاوی

به همت دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مشهد

نشریه ی علمی - ترویجی حاوی

ما تعدادی دانشجوی جوان علوم پزشکی هستیم که در تلاشیم تا مباحث علمی را به زبان ساده و روان ترجمه کنیم.

۴ مطلب در مرداد ۱۳۹۹ ثبت شده است

حجامت

🟢 یک روش درمان تاریخی است که با اعمال فشار به نقاط مشخصی از پوست توسط یک بادکش انجام می‌شود. حجامت انواع مختلفی دارد اما دو نوع عمده آن حجامت خشک و حجامت تر هستند. برخلاف دیگر روش‌های درمانی که معمولاً ماده‌ای به بدن وارد می‌شود در حجامت ما به دنبال خارج کردن مواد مضر از بدن هستیم.

🟢 تاریخچه: در مورد منشاء تاریخی حجامت اختلافات زیادی وجود دارد. تاریخ‌نویس بزرگ هرودوت از حجامت به عنوان درمانی برای سوءهاضمه و بی‌اشتهایی و سردرد نام می‌برد.
همچنین بقراط از این روش به عنوان درمانی برای بیماری‌های زنان، درد کمر، فارنژیت و بیماری‌های گوش و ریه یاد می‌کند. 
 در پاپیروس مشهور Ebers و در نقاشی‌های تاریخی مصریان باستان نیز می‌توان این روش را مشاهده نمود. 
 در خاورمیانه حجامت مورد تایید دانشمندانی چون زکریای رازی ابن‌سینا و زهراوی بود.
 از سال ۱۹۵۰ طب سنتی چینی و حجامت به عنوان یک مدالیته رسمی در بیمارستان‌ها شناخته شد و هم‌اکنون در سراسر دنیا از جمله چین و اروپا و کشورهای خاورمیانه به طور گسترده استفاده می‌شود.
در المپیک ریو ۲۰۱۶ ورزشکاران متعددی از این روش استفاده کردند، به خصوص در رشته‌های آبی، که علامت‌های دایره‌ای قرمز رنگ روی پوست آن‌ها قابل مشاهده بود.

 🟢 مکانیسم عمل حجامت به طور دقیق مشخص نیست اما تاکنون فرضیه‌هایی در این‌باره ارائه شده است. به اختصار به برخی کاربردهای درمانی این روش و مکانیسم‌های احتمال آن می‌پردازیم:

🔻 کاهش درد مهمترین کاربرد: در بیماری‌های میگرن، سردرد، درد‌های موسکولواسکلتال، درد کمر، زانو شانه و گردن و سندروم تونل کارپال، حجامت می‌تواند در محل مورد نظر باعث آزاد شدن وازودیلاتورهایی نظیر آدنوزین و نورآدرنالین و هیستامین شده و جریان خون منطقه را افزایش دهد؛ که این باعث حذف مواد سمی از محل مورد نظر و تنظیم غلظت p substance و کاهش درد می‌شود، همچنین با افزایش اپیوئیدهای اندوژن در مغز درد را کنترل می‌کند.

🔻بیماری‌های قلبی عروقی: باعث کاهش نسبت LDL به HDL در مردان می‌شود و با برقراری بالانس سمپاتو واگال اثر کاردیوپروتکتیو دارد.

🔻بیماری‌های ویروسی نظیر ابله و هرپس: در محل حجامت تعداد لنفوسیت‌ها کاهش یافته و تعداد نوتروفیل‌ها افزایش پیدا می‌کند، که در واقع این یکی از استراتژی‌های آنتی وایرل بدن است. همچنین باعث فعال شدن سیستم کمپلمان و گرایش سیستم ایمنی به سمت ایمنی سلولی می‌شود.

🔻دیابت: بررسی شده حجامت میتواند باعث کاهش قابل توجه قند خون در بیماران دیابتی شود.

🔻آنمی: باعث افزایش کیفیت خون باقی‌مانده در بدن و افزایش ساخت گلبول‌های قرمز می‌شود.

🟢 کنتراندیکاسیون‌های حجامت
طبق متون پزشکی سنتی ایرانی موارد زیر نباید مورد حجامت قرار گیرند: 
بیمار با پوست خشک و یبوست، بیمار با اسپاسم‌های غیرارادی، بیمار ضعیف با ریسک بیهوشی، بیمار با تب، افراد زیر ۲ سال و بالای ۶۰ سال، بیمار دارای شکم حاد یا پیچش روده، افراد خیلی چاق یا خیلی لاغر (BMI زیر ۱۸.۵ یا بالای ۳۰)، بیمار دچار دیس‌پپسی

🟢 عوارض حجامت 
از عوارض شایع حجامت آنمی عفونت‌های پوستی خارش سردرد سرگیجه خستگی حالت تهوع ایجاد هماتوم‌های کوچک در محل و شوک وازوواگال هستند.

#داروسازی_سنتی 
✍🏻به‌قلم: محمد‌رضا اسماعیلی

ما را در پیامرسان تلگرام دنبال کنید

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۹ مرداد ۹۹ ، ۲۳:۱۲
نشریه ی حاوی

✴️واکسن آزمایشی کووید ۱۹ که اولین بار روی انسان در آمریکا آزمایش شد، با کمک spike‌‌های مهندسی شده‌ خاصی که رفتار قسمتی از ویروس را تقلید می‌کند، باعث القای ایمنی در بدن می‌شود. (spike= پروتئین سطحی سلول)

👨‍🔬جیسون مک لان‌:‌‌«‌یکی از کلیدهای تولید سریع واکسن برای این ویروس، شناخت دقیق ساختار اتمی پروتئین‌های spike آن است.»

✴️ محققان دانشگاه تگزاس بعد از هفته‌ها بررسی توالی ژنتیکی کووید۱۹، ساختار مولکولی پروتئین spike آن را منتشر کردند. دو کمپانی بیوتکنولوژی، واکسن mRNA ای را تولید کردند که سلول‌های بدن را به سمت بیان spike در فرم ترشحی، برای القای پاسخ ایمنی، هدایت می‌کند. این واکسن از پراکنده شدن ویروس در مسیرهای هوایی موش، با تولید آنتی‌بادی خنثی کننده و ایمنی سلول T خاطره، جلوگیری می‌کند.

✴️ ساختار پروتئینی spike سارس-کوید-۲، قبل و بعد از اتصال به سلول هدف تغییر می‌کند. سیستم ایمنی زمانی که spike به فرم ترشحی خود است، بهتر عمل می‌کند؛ برای همین تیم McLellan، پروتئین spike را طوری مهندسی کردند که در فرم ترشحی خود قفل شود.

🧬 یکی از محققان تیم، جهش‌های ژنتیکی را شناسایی کرد که برای تغییر شکل spike در کروناویروس جدید ضروری بود. در نتیجه این تیم با استفاده از تغییرات کوچک ژنتیکی روی توالی کد کننده پروتئین و انعطاف ناپذیر کردن آن، جلوی تغییر شکل پروتئین حاصل را گرفتند. 

🧪 آزمایشگاه McLellan در نهایت پروتئین spike مهندسی شده خود را تولید و خالص سازی کرد.


#بیوتکنولوژی 
✍️به قلم: فاطمه شریعتی
📚منبع : newsmedical

ما را در پیامرسان تلگرام دنبال کنید

۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰ ۱۹ مرداد ۹۹ ، ۲۳:۰۷
نشریه ی حاوی

🩸بوتاکس، که از یک سم باکتریایی ساخته می‌شود، به طور گسترده‌‌ای برای بهبود چین‌وچروک، سردردهای میگرنی، اسپاسم‌های عضلانی، تعرق بیش از حد و عدم کنترل ادرار به کار گرفته می‌شود.

در یک پژوهش تازه، محققان دانشکده داروسازی دانشگاه San Diego ایالت کالیفرنیا دریافتند افرادی که برای درمان یک بیماری، بوتاکس دریافت کرده بودند، نسبت به افراد تحت درمان برای همان بیماری اما با یک روش درمانی دیگر، افسردگی بسیار کمتری نشان دادند.

🧪طبق تخمین سازمان جهانی بهداشت، بیش از 264 میلیون نفر در سراسر جهان مبتلا به افسردگی هستند. افسردگی معمولا با روان‌درمانی، داروهای ضد بازجذب انتخابی سروتونین (SSRIها) و یا داروهای مشابه تحت درمان قرار می‌گیرد؛ اما این روش‌ها برای نزدیک به یک‌سوم از بیماران، بدون نتیجه اند. به همین دلیل، پژوهشگران به دنبال راه‌های تازه‌ای برای درمان افسردگی هستند. از جمله: درمان با شوک تشنج‌آور (ECT)، تحریک مغناطیسی مغز (transcranial magnetic stimulation)، تزریق کتامین و اخیرا، تزریق بوتاکس به ناحیه پیشانی.

🧪محققان با بررسی تقریبا 40هزار گزارش از درمان با بوتاکس، موجود در بایگانی سازمان غذا و داروی امریکا (FDA) و به کارگیری روش‌های محاسباتی ریاضی، با مقایسه بین بیماران مبتلا به یک نوع بیماری اما با روش درمانی بوتاکس و غیر بوتاکس، دریافتند گزارش افسردگی بین بیماران تحت درمان با بوتاکس، بین 40 تا 88 درصد کمتر از بیماران گروه دیگر است.

🧪پژوهشگران حدس می‌زنند احتمالا بوتاکس پس از تزریق، به بخشی از سیستم عصبی مرکزی که در کنترل احساسات و خُلق نقش دارد، منتقل می‌شود.

#بهداشت_و_سلامت‌روان
✍️به قلم : نیما شاکری
📚منبع : Psychcentral 
ما را در پیامرسان تلگرام دنبال کنید

۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰ ۱۶ مرداد ۹۹ ، ۱۹:۵۳
نشریه حاوی

 

ضمن تبریک عید سعید قربان به یکایک شما عزیزان، به اطلاع می رساند هیات تحریریه ی حاوی به منظور تکمیل کادر خود از بین تمام علاقه مندان در زمینه های ذیل دعوت به همکاری می نماید؛

1️⃣ نویسنده ی محتوا در زمینه ی روانشناسی و بهداشت، علوم انسانی و سلامت، کارآفرینی و صنایع دارویی
2️⃣ ویراستار ادبی، نگارشی
3️⃣ گرافیست

در صورت علاقمندی ‌به محتواهای علمی و تمایل به همکاری، جهت کسب اطلاعات بیشتر به روابط عمومی نشریه، به آیدی @havijournal در پیامرسان تلگرام اطلاع دهید.
پس از تکمیل اطلاعات اولیه با شما تماس گرفته خواهد شد.
با آرزوی سلامتی و موفقیت برای همه ی شما دوستان

۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰ ۱۱ مرداد ۹۹ ، ۱۸:۲۸
نشریه حاوی